Waar 'noaberhulp' nog gewoon is

Zieuwent

De Lantherij ligt op slechts enkele kilometers van Zieuwent met ruim 2000 inwoners. Ondanks dit geringe aantal biedt het mooie dorp nog opvallend veel voorzieningen. Gasten van De Lantherij vinden er nog een SPAR-supermarkt, een warme bakker, een ambachtelijke slager, een café-restaurant en een allround fietsenmaker.

De aanwezigheid van een actieve huisartsenpraktijk en een compleet sportcentrum met bowlingbanen, squash- en tennisbanen is, gezien de dorpsgrootte, ook bijzonder te noemen. In de winter heeft Zieuwent een van de mooiste ijsbanen van de Achterhoek voor de schaatsliefhebbers.
 
Zieuwent is ook bekend om de grote neogotische Sint Werenfriduskerk, ontworpen door architect J.W Boerbooms die ook wel "de kathedraal van de Achterhoek" genoemd wordt. De directe omgeving van Zieuwent is een eldorado voor fietsers en wandelaars door het zeer wijdvertakte netwerk van aaneengesloten ‘Kerkepaden’, smalle paadjes tussen de weilanden waarlangs de inwoners vroeger naar de dagelijkse mis liepen.
Deze paden worden nu vooral als recreatieve fiets- en wandelpaden gebruikt. Alle paden worden onderhouden door vrijwilligers en lopen vaak over grondstukken van de plaatselijke boeren.

Zieuwent kent nog een bloeiend verenigingsleven met ruim 60 verenigingen. Het dorp organiseert jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion (J.S. Bach) en het Weihnachtsoratorium van (Johann Sebastian Bach) in de Sint Werenfriduskerk en een jaarlijkse zomerkermis. Er is een, in de landelijke hoofdklasse spelende, voetbalclub (RKZVC), een volleybalclub (Thop) en een handbalvereniging (Pacelli).